`home-filladd-homescreenstaremail1whatsappsearchmenuarrowcrossDutch flagBritish flagGerman flag

Scrabble spelregels

Scrabble begint zodra het eerste woord wordt neergelegd. Dit moet in het midden van het bord, met één van de letters op het roze vakje. Het maakt niet uit welke letter dit is. Alle woorden die daarna gevormd worden, mogen alleen horizontaal of verticaal aan de letters die al op het bord liggen vastgemaakt worden. Je vormt woorden van ten minste 2 letters, of vult woorden aan die al op het Scrabble speelbord liggen. Toegestane woorden zijn woorden die voorkomen in het woordenboek.

Komt je woord tegen andere letters aan te liggen, dan moet daar ook een bestaand woord gevormd mee worden. Zo maak je in één beurt soms wel 2 of meer nieuwe woorden.

Een blanco blokje kun je voor elke letter inzetten. Aan het einde van je beurt vul je het aantal letters op je rekje weer aan tot 7. Kun je echt geen woord vormen met de letters die je hebt, dan mag je je beurt ook gebruiken om een letter op je rekje te ruilen met een nieuwe uit het zakje.

Extra letter- of woordwaarde

Op het Scrabble bord zijn er een aantal vakjes die voor extra punten zorgen. Leg je een letter op een lichtblauw vak, dan krijg je het 2x de waarde voor die letter. Bij een donderblauw vak wordt een letter 3x zoveel waard. Leg je één van de letters van het woord op een roze vak, dan wordt het hele woord dubbel zoveel waard. Bij een rood vak krijg je zelfs 3x de woordwaarde. Het eerste woord komt op een roze vak, dus heeft dus gelijk 2x de woordwaarde!

Puntentelling

Na elk gelegd woord tel je het aantal punten van de letters op en noteer je je score. Het kan ook zijn dat je 2 of zelfs meer nieuwe woorden maakt, dan krijg je punten voor elk woord dat is gevormd door jouw zet. Je kunt het meteen optellen bij de punten die je al hebt of aan het einde van het spel je punten van alle woorden optellen.

Als een woord zowel op een blauw als een roze of rood vak ligt, worden eerst de waardes van de letters berekend en daarna de waarde van het hele woord. Een letter die dus op een lichtblauw vak ligt wordt eerst verdubbeld, en als een andere letter van het woord op een roze vak ligt, telt die verdubbelde waarde vervolgens nog een keer dubbel mee.

Einde van het spel

Het spel eindigt als één van de deelnemers aan het spel alle letters heeft gebruikt. Het kan ook zo zijn dat de letters in het zakje op zijn, maar dat niemand meer een woord kan bedenken. In dat geval stopt het spel ook. De waarde van de letters die je nog op je rekje hebt aan het einde van het spel, wordt van je totale aantal punten afgetrokken. Bij een speler die geen letters meer heeft, wordt het aantal punten van de letters die de andere spelers nog hebben bij het puntenaantal opgeteld.

Andere regels

Een andere belangrijke regel van Scrabble is dat je 50 extra punten krijgt als je alle 7 letters op je rekje in één beurt speelt.

Ook goed om te onthouden is dat de gekleurde vakken maar één keer extra punten opleveren. Maak je een woord dat al op het bord ligt langer, dan tellen de gekleurde vakken waar dat woord al op lag niet meer mee.

Bekijk ook